Targul Cu Bunatati

Ploiesti - 15 - 17 iunie 2012

15.06.2012 - 17.06.2012

Ca la fiecare editie, Targul cu Bunatati promoveaza si de data aceasta locuri pitoresti cu oameni adevarati si gusturi simple si adevarate dar si mestesuguri si indeletniciri lasate in umbra timpului

In aceast week-end, de vineri pana duminica (15-17 iunie 2012), in Parcul Toma Socolescu, veti gasi produse traditionale: branzeturi (cas, telemea, urda, cascavea, de burduf), preparate din carne de porc, vita, oaie (carnati, sunculite, afumaturi, pastrame, rulade, jumari), paine pe vatra, prajituri sasesti, cozonaci, turte dulce, covrigi, legume proaspete, gemuri si dulceturi, produse apicole, sucuri naturale, ceaiuri, siropuri de prin toata tara: Fundata, Rupea, Bran, Cristianu, Topoloveni, Lipova, Baia Mare, Cartisoara. Bucsani, Sura Mare, Oradea, Zagra, Ucea, Bascov


Astazi va prezentam

• Magiunurile si dulceturile topolovene si minunata zona Topoloveni
Bibiana Stanciulov, sufletul si motorul fabricii de la Topoloveni, a reusit sa aduca o fabrica in lichidare la una cu productie la capacitate maxima si pe liniile careia ies astazi produse recunoscute national si international. Nu a fost usor: credite, bani europeni, dar si foarte multa dterminare si pasiune. Astazi, la peste 10 ani de la demararea proiectului magiunului traditional, produs, in cazane deschise, respectand principiile retetei orginale din 1914, dulceturile topolovene primesc distinctii si recunoasteri, cele mai recente fiind castigate de Dulceața de afine ecologice ”Topoloveana” – 2 Golden Stars ”Superior Taste Award 2012” (”Remarkable”); Dulceața de prune cu migdale dulci ”Topoloveana” – 1 Golden Star ”Superior Taste Award 2012” (”Notable tasting”); Dulceața de cătină ”Topoloveana” – 1 Golden Star ”Superior Taste Award 2012” (”Notable tasting”). Munca şi dăruirea producătorilor a fost răsplătită si prin listarea în baza de date a Comisiei Europene în vederea obţinerii indicaţiei geografice protejate (IGP), devenind primul produs românesc care primeşte o astfel de recunoaştere.
Topoloveni – atestata documentar din 1421, s-a dezvoltat pe o veche asezare rurala, pe vremea lui Radu Prasnaglava, fiul lui Mircea cel Bătrân. Exista documente care susţin că la 1700 pe harta Ţării Româneşti (tipărită la Padova), stolnicul Constantin Cantacuzino a notat numele unde se aflau podgoriile ce produceau cele mai bune vinuri, printre ele figurând şi cele de la Topoloveni. Topoloveni este o zonă unde veţi găsi nealterate tradiţii, porturi populare, meşteşuguri şi obiceiuri. Oraşul este recunoscut datorită tradiţiei „Focul lui Sumedru", care este legată de sărbătorirea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - protectorul oraşului Topoloveni. Ritualul spune că, după ce este aprins focul, copiii trebuie să strige: „Hai la Focul lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu".Se mai pot vizita si Casa Ion Răducanu – profesor, întemeietorul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti (ASE) şi deputat care a propus în 1928 Legea acordării concediului de odihnă plătit sau sediul primei Cooperative- podgoria care a îmbuteliat vin la sticlă în vederea comercializării, Conacul Goleştilor, dar si manastirile din apropiere, ctitorite in sec XV.
Asa cum spuneam, in acest week-end, la Tragul cu Bunatati, pe langa binecunoscutele produse traditionale, vom avea cateva ATELIERE DEMONSTRATIVE GRATUITE PENTRU COPII, sustinute de mesteri populari si artisti plastici din Odorheiul Secuiesc, Ploiesti, Sinaia, Corund, Falticeni, Pitesti. In fiecare zi, intre orele 10.00 – 12.00 si 17.00 - 19.00, copii vor putea realiza, ajutati de mesteri si artisti, diferite obiecte pe care cu drag le vom darui fiecaruia in parte. Copii vor putea alege intre mai multe ateliere: Atelier de olarit, Atelier de bijuterii modelate, Atelier bijuterii din fimo, Atelier de obiecte din panuse, Atelier de bijuterii din piele si ceramica, Atelier de papusi din panusi, Atelier de incondeiere oua cu margele.

Va asteptam cu drag insotiti de frati, nepoti, copii. Oferiti-le dimineti si dupa-amiezi departe de televizoare si calculatoare, alaturi de oameni dedicati pasiunilor lor!

Targul cu bunatati -Ploiesti 2012 ( 15-17 iunie) ( galerie foto )
Sursa: infoploiesticity.blogspot.ro Data:  16.06.2012
Targul de bunatati revine la Ploiesti
Sursa: max-media.ro Data:  14.06.2012
Ateliere gratuite pentru copii, la „Târgul cu Bunătăți“ din Ploiești
Sursa: adevarul.ro Data:  13.06.2012
UNDE MERGEM / Târg cu bunătăţi în parcul Toma Socolescu
Sursa: actualitateaprahoveana.ro Data:  13.06.2012