Targul Cu Bunatati

Campina - 7- 8 iulie 2012

07.07.2012 - 08.07.2012

Ca la fiecare editie, Targul cu Bunatati promoveaza locuri pitoresti cu oameni adevarati, iar la aceasta editie a lunii lui cuptor - plantele miraculoase pe care natura ni le-a lasat la indemana

In acest week-end, de sambata pana duminica (07-08 iulie 2012), in Campina, Zona La Ceas, asa cum v-am obisnuit, veti gasi produse traditionale: branzeturi (cas, telemea, urda, cascavea, burduf), preparate din carne de porc, vita, oaie (carnati, sunculite, afumaturi, pastrame, rulade, jumari), paine pe vatra, turte dulce, covrigi, legume proaspete, gemuri si dulceturi, produse apicole, ceaiuri, siropuri, placinta de prin toata tara: Fundata, Rupea, Bran, Cristianu, Topoloveni, Bacau, Baia Mare, Cartisoara, Bucsani, Sura Mare, Oradea, Zagra, Ucea, Bascov. Specialitatile olandeze si italiene vor fi si la aceasta editie la inaltimea produselor traditionale romanesti.

Surpriza acestei editii din “luna lui cuptor” este braga rece cu gust dulce-acrisor, facuta dupa reteta traditionala cu originile in Mesopotamia, fabricata in Romania la Slobozia.

Astazi va prezentam: Farmacia Naturii – sanatate si pitoresc de la Pânceşti- Bacau
In toate timpurile, sanatatea a fost cel mai bun dar ce i-a fost dat omului, cea mai mare bogatie, care nu poate fi cumparata cu bani si nici dobandita prin frauda. Cu toate acestea, omul nu se prea gandeste la mentinerea sanatatii sale dacat atunci cand incepe agravarea starii de sanatate, intr-un corp slabit si epuizat de boala. Un vechi proverb arab sublinia ca „omul isi bate joc de doua lucruri, atunci cand le are: tineretea si sanatatea”. Dr. Ing. Iuliana Barbu autarea cartii "SĂNĂTATE ŞI ARGINŢI prin folosirea şi cultivarea a 7 plante binecuvântate" si sufletul si motorul „Farmaciei Naturii” spunea „Oamenii se simt fericiţi atunci când trăiesc înconjuraţi de verdeaţă. Florile au devenit de mult timp obligatorii pentru evenimentele importante cum ar fi naşterea, căsătoria, moartea. Casele noastre se înfrumuseţează cu grădini, oraşele cu parcuri, ţările cu rezervaţii. Aşadar, exceptând dragostea, nu există ceva mai frumos pe pământ decât o floare, sau mai esenţial decât o plantă. Fără plante nu am putea nici respira, nici mânca. Alimentele, băuturile şi medicamentele care îl menţin pe om în viaţă şi într-o bună stare a sănătăţii, fibrele, ţesăturile, instrumentele muzicale, hârtia de scris, toate provin din aceeaşi sursă – plantele. Mulţi oameni de ştiinţă, cercetători, poeţi, filozofi văd în plante nişte fiinţe vii, ce respiră şi comunică, înzestrate cu personalitate şi cu însuşirile specifice sufletului.”

Un colt de rai putem gasi undeva in Bacau, in zona Pancesti- BC, unde se afla culturile de plante medicinale ecologice ale doamnei Ing. Dr. Iulia Barbu. Cu pasiune, daruire dar si foarte multa munca a reusit sa se impuna pe piata din tara cu ceaiuri, tincturi, uleiuri pure, condimente si multe alte preparate din plante tamaduitoare. Dupa mult efort a reusit sa obtina brevet de inventie pentru „Pernuta umpluta cu amestecuri din plante”, lucrata manual. Pernutele sunt umplute cu amestecuri din plante ecologice, din culturile proprii si se pun sub perna de dormit sau langa noi, uleiurile care se degaja din plante, ajung in sangele nostru unde fac curatenie : omoara virusi, bacterii, ne induc somnul amelioreaza respiratia, alunga insecte. Trateaza gripa, sforaitul, insomniile, reumatismul, alergiile. Ceaiurile bio sunt unice, nu contin ingrediente chimice si ne trateaza de aproape orice boala.

Farmacia Naturii este o firmă mică şi are puţine mijloace de procesare, asa cum cer principiile agriculturii ecologice de a transforma cât mai puţin plantele prin procesare. Produsul finit se obţine exclusiv prin muncă manuală. Astfel se recolteaza plantele manual, se usucă natural, cu excepţia fructelor de pădure care se uscăm într-o etuvă la 300 C. Plantele se aleg, se cern, se desprăfuiesc, tot manual şi se păstrează vrac în saltele de pânză, urmând apoi în funcţie de cerinţe să se ambaleze în punguţe (busuioc, melisă, lavandă, salvie, mentă, cimbru, cimbrişor, crăiţe etc). Condimentele bio sunt un amestec de plante uimitor (ingrediente: cimbru, cimbrişor, fenicul, ceapă turcească etc.). Farmacia Naturii practică agricultura ecologică începând cu anul 2005, când a demarat un proiect de cercetare în parteneriat cu Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Bacău. Pe o suprafaţă cultivată mică, circa 1 ha şi 3 ha în reconversie, se continuă cercetarea plantelor medicinale în cultura bio. Din flora spontană se recoltează plante medicinale în zona comunei Pânceşti, pe un areal de circa 300 ha, într-o zonă izolată de forfota oamenilor, cu dealuri, păduri, paşuni şi fâneţe, cu o floră variată neafectată de chimizare şi poluarea atmosferică.

Aceasta este doar una din povestile oamenilor care luna de luna poposesc in Targul cu Bunatati cu produsele in care pun intotdeauna dragoste, pasiune, daruire, stiinta, experienta si foarte mult bun-simt, care respecta
valorile si resursele unei Romanii cu locuri pitoresti si arhaice.

Targul cu bunatati va asteapta
Sursa: Valea Prahovei TV Data:  28.08.2012
Târgul cu bunătăţi vă aşteaptă
Sursa: valeaprahovei.ro Data:  09.07.2012